Kalymnos, hét sportklimparadijs

Kalymnos, hét sportklimparadijs

Even niets aan je hoofd? Geen lange wandelingen door de brandende zon, goedkoop uit eten, zwemmen vanaf verlaten strandjes in de azuurblauwe Egeïsche Zee? Dan is Kalymnos zeker wat voor jou!

We besloten het erop te wagen, en een vlucht te boeken naar Kos. Vanuit de luchthaven op Kos is het 10 minuten rijden naar de haven in Mastichari, waar je voor 6 euro een boot neemt naar Pothia, de hoofdstad van Kalymnos. Vanuit daar ben je in wederom 10 minuten aan de andere kant van het eiland, waar de dorpjes Myrthies en Masouri de ideale uitgangspunten zijn voor de 1.700 geopende routes, verspreid over 64 verschillende klimsectors. In de dorpjes vind je veel betaalbare plekken om te slapen en uit eten te gaan, sea view guaranteed.

DNA 7a, Grande Grotta

DNA 7a, Grande Grotta

In de in 2010 vernieuwde topo staan de meeste routes perfect beschreven. Wat de topo naar mijn mening zo goed maakt is een (Engelstalige) beschrijving bij iedere route, zodat deze als een menukaart leest. Een voorbeeld voor Fun de Chichunne 8a: ‘Forty meters of psychedelic tufa roof; an anthology of all that is great about the Grande Grotta. For this mammoth adventure into the realm of the overhanging, you will need 28 QD (almost bigwalling) and a bucketload of energy! Wie krijgt er geen zin in zo’n route bij het lezen hiervan! (mm, ik denk niet iedereen..)

Uitzicht vanaf de sector Kastri, een van de meest noordelijke sectoren van 't eiland.

Uitzicht vanaf de sector Kastri, een van de meest noordelijke sectoren van ’t eiland.

Onderaan de meeste routes staat op de rots de naam klein geschreven, en vaak de (verouderde) gradaties. In de topo zijn bijna alle routes afgewaardeerd, waardoor de gradaties nu veel accurater zijn.

Geiten, overal geiten op Kalymnos (ook 's avonds op je bord!)

Geiten, overal geiten op Kalymnos (ook ’s avonds op je bord!)

Uiteindelijk klom ik o.a. 3x 6c, 2x 6c+, 2x 7a en 2x 7a+ on-sight, 3x 7b redpoint in de 2e poging en 1x 7b en 1x 7b+ in de 3e poging. Zoals altijd, als je de klimstijl net een beetje in de vingers begint te krijgen, moet je weer terug..het beste excuus voor niet geklommen routes 😉

Laat de winter maar komen, met wie weet een paar mooie alpiene en ski-avonturen. Can’t wait!

Priapos 7c, Grande Grotta

Priapos 7c, Grande Grotta

Check hier een paar andere foto’s:

[slideshow_deploy id=’1153′]

1 Comment
  • Ico

    1 november 2013 at 8:46 AM Beantwoorden

    Jaa… het was toch eigenlijk helemaal niet zo slecht! Leuk verhaal, leuk jullie ontmoet te hebben.

Post a Comment